'
Sherry er det uopdagede land for mange vindrikkere, men nu er der ingen undskyldning længere!
Type: PX Sherry
Land: Jerez, Sydspanien
Flaskestørrelse: 75 cl.
Alkoholprocent: 15 %
Pedro Ximénez-druer bagt i andalusisk sol, presset til sirupsagtig most, gæret og forstærket til ca. 20% alkohol. ‘PX’ er et monster af sødme og intensitet, mere sirup og essens end vin, men alligevel lagdelt som fransk wienerbrød. Karamel, bagte figner, ahornsirup, lakrids, tobak – smagsnoterne er mange og mørke.
Drik den i små glas eller hæld den ud over virkelig god vaniljeis!
La Gitana-huset laver både knastørre og mildt søde, men aldeles sofistikerede sherryer i en dusin smægtende inkarnationer. Alle står på skuldrene af et kvart årtusinds (!) erfaring på vingården Hidalgo La Gitana og en endnu længere
tradition i området omkring byen Jerez.
Oldgamle kældre og de (aller)bedste druer fra de bedste marker er blændende udgangspunkter for den vilde forvandling til nogle af verdens allerstørste
hedvine, der sker i Hidalgos kældre.
Geografisk er vi i sydspanske Sanlúcar de Barrameda, ikke langt fra Cádiz – og byens specialitet er den salte, havvindslagrede lyse manzanilla-sherry,
der sammen med et par gode ansjoser, lidt mandler og en oliven er
Paradis i et glas.